onsdag 5 december 2012

Tårtbotten "lika delar"

Tänkte skriva receptet på den tårtbotten som jag använder mig utav mest. väldigt enkelt och lätt att komma ihåg.

Detta är till en tårtbotten med en diameter på 24 cm. (För en högre botten eller större form, öka antalet ägg.)

*Ta tre lika stora glas
(utgå alltid från äggen)
*Knäck 4 ägg i det första glaset
*Häll upp lika mycket socker i det andra glaset
*I det tredje glaset fyller du upp lika mycket med 50% vetemjöl och 50% potatismjöl  (potatismjölet kan uteslutas om man inte vill ha en så luftig botten utan mer kompakt)

vispa ägg och socker med elvisp, vispa extra länge.
blanda ner mjölblandningen samt bakpulver och ev. vanilsocker. Blanda väl.

Till fyra ägg behövs 2 tsk bakpulver. (2 ägg 1 tsk, 4 ägg 2 tsk, 6 ägg 2,5 tsk, 8 ägg 3 tsk )
Jag brukar även ta 2 tsk vaniljsocker.

smörj och bröa formen, häll i smeten och grädda den längst ner i ugnen på 175 grader i 25 - 30 min. kolla med en provsticka om den är färdig, öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrarna, då den kan sjunka ihop om man gör det.

Låt tårtbotten svalna en stund i formen innan du stjälper upp den för att svalna ytterligare.

Ett tips är att göra tårtan en tid innan man tänkt dela den, och ha den i frysen. När man sedan tar upp den och låter den tina lite blir det lättare att dela den och den smular mindre.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar